Microsoft Yaz Okulu 2017 8. gün

Günün Programı : 

Gamze Çuhadaroğlu – “Hayata Dair”

“Nasıl bir dünyada yaşamak istiyorsanız ona göre seçim yapın.’ Gamze Çuhadaroğlu

Gamze Çuhadaroğlu Danone Genel Müdürü. Yıllardır “Danone” diye telafuz ettiğim Danone’yi, Gamze Çuhadaroğlu’nun “Danon” diye telafuz etmesi küçük çaplı bir şok yaşamama neden oldu 🙂 . Ama Danone demeye devam edeceğim tabii ki de.

Gamze Çuhadaroğlu Danone’nin asıl amacının “Gıda yoluyla sağlıklı nesiller yetiştirmek” olduğunu söyledi. Gotham şehrinin en zengin adamı Bruce Wayne’nin eğlenmeyi değil, Batman olup insanlara yardım ettiğini ve bir kahraman olduğunu söyledi. Gamze Çuhadaroğlu kötü yaptığımız bir şeyin farkına varıp, onu düzeltmeye çalışmanın çok önemli olduğunu söyledi.

İklim değişikliğinde şirketlerin de payının olduğunu söyleyen Gamze Çuhadaroğlu, bu yüzden şirketlerin sorumluluk almaları gerektiğini söyledi. Method Home şirketinin manevi amacı Dünyayı temizlemekmiş. Okyanusları plastik şişelerden temizlemek için kampanya yapmışlar. Gamze Çuhadaroğlu böyle şirketlerden alışveriş yapmamız gerektiğini söyledi. Aşağıda ilgili videoyu izleyebilirisiniz.

Patagonia şirketi ise 2. el alışverişi özendiriyormuş. İnsanların çoğu zaman aldıkları eşyaların küçük bir kısmının zarar görmesi durumunda kıyafeti bir kenera attıklarını farkeden şirket, tüketimi azaltmak için sitesine 2. el alışveriş kısmını eklemiş. Kıyafeti kendiniz tamir edemiyorsanız bize getirin biz tamir edelim diyen şirket, hatta yeni çıkardıkları bir ceket içinde bu ceketi almayın şeklinde kampanya yapmışlar.

Fortune sosyal sorumluluk projeleri geliştirmiş şirketleri sıralamış. The Fortune 2016 Change the World List. Bu şirketlerin daha çok büyüdünü söyleyen Gamze Çuhadaroğlu, çünkü tüketiciler her şeyin farkında şeklinde ekledi.

Gamze Çuhadaroğlu nasıl bir dünyada yaşamak istiyorsanız ona göre seçim yapın dedi. Daha sağlıklı bir dünya için harekete geçmemiz gerektiğini söyleyen Gamze Çuhadaroğlu, yarın sadece iyi olanlar kazanacak dedi. Gamze Çuhadaroğlu, bu dünyadan bir şeyler alıyorsunuz, peki ama ona ne veriyorsunuz diye sordu. Yarın iş hayatına atıldığımızda topluma, doğaya, bireye katkısı olan şirketleri seçmemiz gerektiğini vurguladı. Umarım hep iyi olan kazanır dedi.

Gamze Çuhadaroğlu Dünyayada her yıl 1.2 milyar büyükbaş hayvan üretildiğini ve bunun büyük bir karbon salımına neden olduğunu söyledi. Bir grup kişinin, bir çiftlikte iot cihazlar ile yapılan deneme sonucunda hayvanların üreme zamanlarını optimum hale getirdiklerini söyleyerek, bunun %200 verime neden olduğunu belirtti. Her yıl bir insanın ortalama 7 ağaç tükettiğini söyleyen Gamze Çuhadaroğlu, peki her yıl 7 ağaç dikiyor musunuz diye sordu.

Gamze Çuhadaroğlu ben size güveniyorum, siz de kendinize güvenin ve çok şey yapın. Negatif düşüncelerden kurtulun ve hep pozitif düşünün diyerek konuşmasını noktaladı.

MVP Koray Kocabaş – “Big Data”

“Lamborghini’m otoparkta duruyor.’ Koray Kocabaş

Şu an Hürriyette çalışan Koray Kocabaş, Yemeksepeti satıldığında orada çalışıyormuş ve dağıtılan 27 milyon dolardan kendine düşen payı almış 🙂

Koray Kocabaş coursera.org‘da en çok izlenen 10 kursun 6 sının big data ile alakalı olduğunu söyledi.

Bahsedilen Konular:

  • Understanding Big Data
  • Database System Concepts
  • Designing Daat warehouse Systems
  • 3v of Big Data (Velocity)
  • 3v of Big Data (Variety)
  • 3v of Big Data (Volume)

Koray Kocabaş bizlere Edward Snowden’in aşağıda yer alan konuşmasını izlememizi tavsiye etti. (Türkçe altyazı mevcut)

Dünyada data bilgisi bakımından en değerli 3 şirket

 

Koray Kocabaş ile çikolata satan bir e-ticaret şirketinin sql tablolarının ne olacağını konuştuk. Ortaya bir çok tablo çıktı. Daha sonra bunları 4 ana tabloya (dim customer, dim product, fact order, dim time)  indirdik. Bunun sebebinin ise veriye daha hızlı ulaşabilmek olduğunu söyledi.

İnsanlara sorular sorduğunuzda size cevap vermiyorlar diyen Koray Kocabaş, bu yüzden cevapları verilerden bizim elde etmemiz gerekiyor dedi. Örneğin bir kişi bazen haftasonları sipariş veriyor bazen vermiyor diyelim. Maç takvimine baktığımızda ise hangi takımın maçı olduğa bakarak, kişinin tuttuğu takımı bulabiliriz. Eğer iç saha maçlarında sipariş vermiyor deplasman maçlarında sipariş veriyor ise bu kişinin kombinesi olduğu sonucuna ulaşırız.

Whatsapp API üzerinden verilen numaranın o an çevrimiçi olup olmadığını öğrenebiliyoruz. Koray Kocabaş 2 kişinin, çevrimiçi ve çevrimdışı olmalarını takip ederek onların konuşup konuşmadıklarını da anlayabileceğimizi söyledi. Eğer her ikiside karşılıklı olarak çevrimiçi oluyorsa, bu yüksek ihtimal birbirleri ile konuşuyorlar anlamına gelir dedi 🙂 .

Büyük bir içecek firması, Ürdün’de sevilmemesinden dolayı kendilerine başvurmuşlar. Koray Kocabaş ve ekibi Ürdün’den atılan tweetleri incelemişler ve kimlerin bu içecek firmasını sevdiğini tespit etmişler. Daha sonra içecek firması bu kişilerle iletişime geçerek, kendi markasının daha çok sevilmesi sağlamış.

Koray Kocabaş, Tesla’nın piyasa değerinin ilk arabayı üreten firmadan daha fazla olduğunu söyledi. Tesla ile alakalı olarak bir hikayeyi paylaştı. İnsanlar bu şarj istasyonlarını park alanı gibi kullanmaya başlamışlar. Bundan dolayı çoğu kişi aracını şarj edemiyormuş. Bunu tweet ile bildiren bir kişiye 2 gün sonra Elon Musk’dan yanıt gelmiş.  Sadece yazılımdaki bir kısmı değiştirerek artık fazla bekleyenlerden ücret kesmeye başlamışlar. Koray Kocabaş bu sorunun hiçbir aracı fabrikaya çağırmadan, bu kadar kısa sürede halledilmesinin muazzam bir şey olduğunu söyledi.

Bir arkadaşımız kendisine yemeksepetinde jokerden sürekli çiğköfte çıkmasına isyan etti 🙂 . Koray Kocabaş yemeksepetinde yer alan jokerin amacının müşterilere yeni yerler keşfettirmek olduğunu söyledi. Hatta bir kişinin jokerler için bot yazdığını söyledi. Bot joker kullacının istediği yerden çıkar ise, otomatik sipariş veriyor.

Koray Kocabaş, House of Cards dizisinin Netflix tarafından nasıl oluşturulduğunu da anlattı. İlk önce insanların neleri izlediğini araştırmışlar. Bunun sonucunda dizi içerisinde entrika, siyaset gibi konuların olmasına karar vermişler. Daha sonra insanların hangi yönetmeni ve oyuncuyu en çok beğendiğini tespit etmişler. Araştırma sonucuna göre filmi David Fincher’in yönetmesine ve başrolün ise Kevin Spacey olmasına karar vermişler. Netflix hergün 550 milyar click alıyormuş. Hürriyet ise 50 milyon. Netflix hakkında daha detaylı bilgilere şu adresten ulaşabilirsiniz. Koray Kocabaş önemli olan data değil, datadan anlam çıkarmak dedi.

Koray Kocabaş Azure stream analytics‘den bahsetti. Tumbling windows sayesinde 10 saniye aralıklarla benim hakkımda kaç tweet atılmış bunu öğrenebilirsiniz dedi.

Ayrıca Koray Kocabaş bizlere bir ödev verdi. (Canım hocam hehe 🙂 ). Pig ile breaking bad dizisinin altyazısında geçen bir kelimenin bölüm içerisinde kaç defa kullanıldığını, bir sezon içerisinde kaç defa kullanıldığını, hangi bölümde en çok kullanıldığını bulmamızı istedi. 23 ağustos son.

Koray Kocabaş’ın önerdiği kaynaklar:

 

 

Ayrıca Abdullah Altıntaş bizlere bir sunum gerçekleştirdi.

Şu adresten verilen eğitime ulaşabilirsiniz.

Ufuk Tarhan – “Fütürizm”

“Şans siz hazırken gelen fırsattır.’ Ufuk Tarhan

Ufuk Tarhan konuşmasına “Fütürizim nedir?” diye sorarak başladı. Ardından ilk parmak kaldıran 2 kişiye kitabını hediye etti ve Şans siz hazırken gelen fırsattır diye ekledi.

Ufuk Tarhan bizlere her gün 1 adet fütürizim ile alakalı video izlememizi tavsiye etti. Geleceğin sevdiği insan tipi olarak 3 kişiyi örnek verdi. Bu kişi Singularity kurucusu Vernor Vinge, Elon Musk ve Easton LaChappelle.

Singularity kurucusu  Vernor Vinge’e göre 2045 yılına kadar karşımızdaki insan mı robot mu anlayamayacağız.

Ufuk Tarhan Easton LaChappelle’nin hikayesinide bizlerle paylaştı. Bir kız çocuğunun robotik kolu için ailesi 70.000 dolar vermiş. Fakat kız büyüdükçe robot kolunda sürekli değişmesi lazımmış. Ailesi bunun için yardım istemiş. Easton bunu duyduktan sonra bu kolun bu kadar pahalı olmasına anlam veremiş. Henüz 17 yaşında olmasına rağmen 2 yıl içinde bu kolu 500 dolardan daha ucuz olacak şekilde 3D yazıcı ile üretmeyi başarmış. Ama bunu yaptıktan sonra kodları açık kaynak haline getirmiş. Bu ürettiği yazılım ile milyon dolarlar kazanacakken, o herkesin katkısı ile ilerlemeyi seçmiş. Hayatta yapacak o kadar çok şey varki, her şeyi tek başına yapamam demiş.

Ufuk Tarhan ilk oyun bozanların Bill Gates ve Steve Jobs olduğunu söyledi. Bu iki kişi bilgisayarların dünyaya yayılmasını sağladı ve daha sonra Mark Zuckerberg ise bu bilgisayar kullanan kişilerin birbirleri ile iletişime geçmesini sağladı dedi. Günümüzde ise 3D yazıcılar ile üretimin çok kolaylaştığını ve herkesin evden bir şeyler üretebildiğini söyledi. Ayrıca şimdilerde bir şirketin beyin içine çip yerleştirmek için lisans aldığını da ekledi.

Gelecekte başarılı olacak kişiler:

  • Kodcular
  • Tasarımcılar
  • Cesur olanlar
  • Bozguncular (Oyunu bozanlar)
  • Paylaşımcılar

Ufuk Tarhan disiplinli çalışmanın çok önemli olduğunu söyledi.  Çok çalışmayan oyunun dışında kalır dedi. Elon Musk haftada en az 80 saat çalışıyormuş. Easton LaChappelle ise hızlı okuma tekniği sayesinde günde 2 kitap okuyormuş.

Ufuk Tarhanın izlememizi tavsiye ettiği videolar:

Ufuk Tarhan “Bir şeyin her şeyini bilin. Her şeyinde bir şeyini bilin.” dedi. Bugünkü işlerinizi yapın ama geleceğinde işlerini unutmayın dedi ve kendi kendine öğrenmenin çok önemli olduğunu söyledi.

Ufuk Tarhan son olarak bizlere 10 yıl sonraki müşterilerin nasıl olacağı ile alakalı bir video izletti.

 

#Microsoft #Türkiye #aayazokulu #tinsan #futurist #ufuktarhan @microsoftturkiye

A post shared by Ufuk Tarhan (@futuristufuk) on

Diğer

Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Pazarlama Müdürü Behice Funda’nın Yaz Okulu hakkında Chip online ile olan röportajı:

Ayrıca Fütürizm ile alakalı araştırma yaparken şu videoyu denk geldim. İzlemenizi tavsiye ederim.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir